Specjalność Menedżer Zrównoważonego Rozwoju Produktu,
stacjonarne, II stopień

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Specjalność Menedżer Zrównoważonego Rozwoju Produktu  
Forma  stacjonarne
Stopnie II stopień
Język polski

SPECYFIKA SPECJALNOŚCI

  • Kształtuje umiejętności i kompetencje menedżerskie.
  • Absolwent zna i rozumie w pogłębionym stopniu proces zmian zachodzący w obszarze zarządzania zrównoważoną transformacją w kontekście ich przyczyn, przebiegu i konsekwencji, a także uwarunkowań cywilizacyjnych ekonomicznych i etycznych.

WYBRANE PRZEDMIOTY

Zrównoważony rozwój i gospodarka cyrkularna w zarządzaniu produktem
Kompetencje menedżera zrównoważonej transformacji
Techniki LCA w rozwoju produktu
Ekotrendy w materiałach i surowcach
Ekologistyka i zrównoważone opakowanie
Pozyskiwanie funduszy dla projektów proekologicznych

CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE SPECJALNOŚCI

  • Unikatowe kompetencje wspierające przedsiębiorstwa w zrównoważonej transformacji w szczególności w procesie tworzenia i rozwoju produktów już od momentu koncepcji, poprzez projekt i produkcję.
  • Angażujące formy zajęć – projekty, warsztaty, laboratoria, konwersatoria.
  • Praktyczne zdobywanie wiedzy – wizyty studyjne, zajęcia prowadzone przez praktyków.

Sylwetka Absolwenta

Celem specjalności jest podniesienie świadomości ekologicznej i kształtowanie postaw proekologicznych wśród przyszłych menedżerów organizacji. Absolwenci podniosą zatem swoje kompetencje w zakresie znajomości następujących zagadnień: uwzględnianie cech ekologicznych wyrobów w sferze projektowania – projektowanie wyrobów i opakowań przyjaznych środowisku; w sferze produkcyjnej i poprodukcyjnej – kształtowanie cech ekologicznych w procesie technologicznym, ocenę wpływu eksploatacji nowych wyrobów i procesów wytwarzania na ekosystem; likwidację zużytych wyrobów, opakowań i innych odpadów poużytkowych, problemy utylizacji, recyclingu i gospodarki odpadami.