Specjalność Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Produktu,
niestacjonarne, II stopień

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Specjalność Menedżer Jakości i Bezpieczeństwa Produktu  
Forma niestacjonarne
Stopnie II stopień
Język polski

SPECYFIKA SPECJALNOŚCI

  • Kształtuje umiejętności i kompetencje menedżerskie.
  • Absolwent zdobywa szeroką wiedzę z zakresu jakości, bezpieczeństwa produktu i systemowego zarządzania jakością.
  • Absolwent zna i rozumie zasady i narzędzia zarządzania produktem stosowane w zarządzaniu i doskonaleniu w przedsiębiorstwach produkcyjnych i usługowych, zwraca uwagę na jego bezpieczeństwo i potrafi identyfikować zagrożenia zarówno produktów, jak i w produkcji.
  • Zdobywa wiedzę z zakresu wdrażania, dokumentowania, certyfikowania i doskonalenia systemów, a także z zakresu analizy, szacowania i zarządzania ryzykiem oraz kosztami związanymi z jakością.

WYBRANE PRZEDMIOTY

Identyfikacja zagrożeń mikrobiologicznych produktu
Systemowe zarządzanie bezpieczeństwem produktu
Wdrażanie, dokumentowanie i certyfikacja systemu zarządzania jakością
Zarządzanie jakością usług
Zastosowania metod i narzędzi zarządzania jakością
Analiza i zarządzanie ryzykiem
Autentyczność produktów żywnościowych

CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE SPECJALNOŚCI

Unikatowe kompetencje wspierające przedsiębiorstwa w zarządzaniu przedsiębiorstwem z punktu widzenia systemu zarządzania jakością, zarządzania ryzykiem, zarządzania i optymalizacji kosztów jakości.

Absolwent może w ramach studiów uzyskać kompetencje audytora wewnętrznego i asystenta systemu zarządzania jakością, a także po zdaniu egzaminu uzyska certyfikat asystenta jakości uznawany w Polsce i na całym świecie.

Sylwetka Absolwenta

Celem specjalności jest przedstawienie studentowi wiedzy z zakresu zarządzania jakością, zarządzania ryzykiem i zachowania bezpieczeństwa produktów zarówno żywnościowych, jak i przemysłowych. Absolwent jest przygotowany do wykorzystania wiedzy z zakresu znormalizowanych systemów zarządzania jakością. Rozumie zasady zarządzania jakością, potrafi wykorzystać metody i narzędzia zarządzania jakością stosowane w zarządzaniu i doskonaleniu w przedsiębiorstwach zarówno produkcyjnych, jak i usługowych. Zdobywa wiedzę z zakresu wdrażania, dokumentowania, certyfikowania i doskonalenia systemów zarządzania. Absolwent przygotowany jest do pracy przy systemach zarządzania, a w szczególności w dziale jakości, jako kontroler jakości, audytor wewnętrzny, pełnomocnik systemu zarządzania jakością, koordynator w systemach zapewnienia i zarządzania bezpieczeństwem żywności (HACCP, ISO 22000). Absolwent może podjąć też pracę jako specjalista ds. rozwoju produktu.