Specjalność Menedżer hotelarstwa i gastronomii,
stacjonarne, II stopień

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
Specjalność Hotelarstwo i Gastronomia  
Forma  stacjonarne
Stopnie II stopień
Język polski

SPECYFIKA SPECJALNOŚCI

W programie tej specjalizacji szczególną uwagę zwraca się na przekazanie wiedzy menedżerskiej z zakresu zarządzania, finansów, rachunkowości, prawa oraz marketingu w obiektach hotelarskich i gastronomicznych. Student poznaje nowe trendy i rozwiązania w branży HoReCa (hotele, restauracje, catering), zasady zarządzania zasobami ludzkimi, metody i techniki pozyskiwania informacji oraz ich wykorzystania do skutecznego zarządzania małym i średnim przedsiębiorstwem hotelarskim i gastronomicznym. Wie też jak kierować firmą zgodnie z ideą zrównoważonego rozwoju i troski o zdrowy styl życia swoich klientów.

WYBRANE PRZEDMIOTY

Zarządzanie personelem w hotelarstwie i gastronomii
Zarządzanie finansami przedsiębiorstw hotelarskich i gastronomicznych
Strategie marketingowe międzynarodowych sieci hotelowych
Biznes plan firm hotelarskich i gastronomicznych
Badania zadowolenia i lojalności klientów w hotelarstwie
Elementy prozdrowotnego stylu życia

CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE SPECJALNOŚCI

Nowa specjalizacja dostępna dla studentów rekrutujących się w roku akademickim 2022/23, skoncentrowana na wykształceniu umiejętności przywódczych i zarządczych.

Absolwent potrafi: kompleksowo zarządzać obiektem hotelarskim, kierować zespołami ludzkimi, przygotować oferty dla różnych grup gości, prowadzić badania rynku, przewidywać popyt, dokonywać oceny konkurencji, strategicznie planować działalność, wykorzystując szanse rynkowe. Może znaleźć pracę jako kierownik, menedżer hotelu lub innego obiektu noclegowego, kierownik, menedżer ośrodka wypoczynkowego lub sanatoryjnego, kierownik, menedżer restauracji lub innej placówki gastronomicznej. Będzie też przygotowany do założenia i prowadzenia własnej działalności hotelarskiej lub gastronomicznej zgodnie z międzynarodowymi standardami.