Kierunek Inżynieria Jakości Produktu,
stacjonarne, I stopień inżynierskie

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
1 Video
Kierunek Inżynieria Jakości Produktu  
Forma  stacjonarne
Stopnie I stopień inżynierskie
Język polski

SPECYFIKA KIERUNKU

Studia pierwszego stopnia na kierunku Inżynieria jakości produktu mają charakter ogólnoakademicki, trwają 7 semestrów i kończą się tytułem zawodowym inżyniera. Cechuje je wysoki stopień interdyscyplinarności, łączący wiedzę z zakresu nauk o zarządzaniu i jakości z podstawami nauk przyrodniczo-technicznych i ekonomicznych. Podczas studiów na tym kierunku Absolwent zdobywa wiedzę z zakresu kształtowania jakości i rozwoju produktów żywnościowych i przemysłowych, pod względem technicznym, ekonomicznym, ekologicznym i prawnym. Zna i rozumie zasady i narzędzia zarządzania produktem w całym cyklu życia. Zwraca uwagę na bezpieczeństwo i potrafi identyfikować zagrożenia zarówno w odniesieniu do produktów, jak i procesów produkcyjnych.

Program studiów oferuje szereg zajęć o charakterze praktycznym, laboratoryjnym, a także praktyki w przedsiębiorstwach, które pozwolą pozyskać doświadczenie niezbędne w przyszłej pracy zawodowej. Jest ukierunkowany na kształtowanie umiejętności i kompetencji inżynierskich oraz menedżerskich, a także w zakresie badania potrzeb konsumenta w celu ich zaspokojenia, poprzez identyfikowanie kierunków doskonalenia i rozwoju produktów.

Student ma możliwość kształtowania i rozwijania własnych zainteresowań dzięki bogatej ofercie przedmiotów do wyboru w ramach programu studiów, a także poprzez aktywne uczestniczenie w działalności licznych kół naukowych funkcjonujących w ramach Instytutu Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem.

Absolwent I stopnia studiów jest przygotowany do samokształcenia i kontynuowania nauki na studiach II stopnia (nabór od semestru letniego) w zakresie takich specjalności jak:

  • Menedżer produktów kosmetycznych
  • Menedżer zrównoważonego rozwoju
  • Menedżer jakości i bezpieczeństwa produktu

WYBRANE PRZEDMIOTY

Zarządzanie produktem
Ekonomia dla inżynierów
Zarządzanie jakością
Decyzje rynkowe konsumentów
Inżynieria jakości produktów przemysłowych
Inżynieria jakości produktów żywnościowych
Projektowanie i innowacyjność produktu
Identyfikacja zafałszowań produktu
Ochrona środowiska
Podstawy logistyki

CIEKAWOSTKI DOTYCZĄCE KIERUNKU

Kierunek Inżynieria jakości produktu oferuje nowoczesny program nauczania powstały w oparciu o bogate doświadczenie kadry dydaktycznej, rekomendacje absolwentów oraz interesariuszy zewnętrznych. Jest nową odsłoną kierunku Towaroznawstwo, otwierającą się na nowe wyzwania gospodarki opartej na wiedzy. Program studiów oferuje wieloobszarowe, a zarazem unikatowe kompetencje niezbędne na rynku pracy, uzyskanie kwalifikacji inżynierskich połączonych z wykształceniem ekonomicznym. Umożliwia praktyczne zdobywanie wiedzy poprzez wizyty studyjne, praktyki studenckie w przedsiębiorstwach, zajęcia prowadzone przez praktyków.

Oferujemy angażujące formy zajęć: projekty, warsztaty, laboratoria, konwersatoria; nowoczesne formy nauczania: cases studies, learning by doing, nauczanie problemowe, gamifikacja, design thinking, a także możliwość zdobycia dodatkowych certyfikatów potwierdzających kompetencje absolwenta (asystent jakości).

Nasi wykładowcy są bardzo wysoko oceniani przez studentów.

Absolwent kierunku posiada kompetencje z zakresu:

– kształtowania i rozwoju jakości produktu od sfery projektowej, poprzez sferę wykonania produktu, dystrybucję, handel, użytkowanie aż do optymalnego i ekonomicznie uzasadnionego zagospodarowania odpadów poużytkowych,
– kształtowania, analizy i oceny jakości produktów i usług, z uwzględnieniem badania potrzeb i oczekiwań klientów,
– funkcjonowania rynku i zasad marketingu produktów i usług,
– zarządzania procesami produkcyjnymi i usługowymi,
– projektowania i wdrażania systemów zarządzania jakością.

Absolwenci kierunku mogą znaleźć zatrudnienie w:

– przedsiębiorstwach produkcyjnych różnych branż i sektorów gospodarki,
– w działach projektowania i rozwoju, marketingu, jakości i logistyki,
– w firmach handlowych i usługowych,
– jednostkach certyfikujących produkty i systemy,
– laboratoriach badawczych i pomiarowych,
– administracji rządowej i samorządowej.