SPECYFIKA KIERUNKU
Program studiów IJP zakłada powiązanie wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi tak, aby absolwent kierunku mógł swobodnie i twórczo funkcjonować na rynku pracy.
Celem programu studiów jest wyposażenie absolwenta kierunku IJP w wiedzę oraz umiejętności, które pozwolą mu na opracowywanie i wprowadzanie na rynek nowych procesów, wyrobów czy usług, a także współudział we wszystkich etapach powstawania wyrobów lub usług – od planowania, realizacji badań właściwych, przez rozwój i wdrożenie, do kontroli finalnej, przygotowywania i testowania produktów i procesów, monitorowania parametrów jakościowych wytworzonych wyrobów/ procesów, opiniowanie i aktywne uczestnictwo w nowych projektach wdrażanych w firmie, prowadzenie projektów związanych z uzyskiwaniem oszczędności, opracowywanie i wdrażanie nowoczesnych systemów oceny wyrobów i usług, aktywną wymianę informacji z innymi działami (z działami produkcyjnymi, działem ds. jakości i działem marketingu), współpracę z urzędami i innymi organizacjami, np. prowadzenie audytów wewnętrznych oraz przygotowywanie raportów i prezentacji dla zarządu oraz na potrzeby zewnętrzne.
Student ma możliwość kształtowania i rozwijania własnych zainteresowań dzięki bogatej ofercie przedmiotów do wyboru w ramach programu studiów, a także poprzez aktywne uczestniczenie w działalności licznych kół naukowych funkcjonujących w ramach Instytutu Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem. Koncepcja kształcenia na kierunku IJP uwzględnia konieczność pogłębiania swojej wiedzy przez całe życie, przygotowując absolwentów do samokształcenia w zakresie społecznego procesu gospodarowania oraz wartościowania zdolności zawodowych i pozycji rynkowej specjalistów z punktu widzenia rynku pracy.
WYBRANE PRZEDMIOTY
Bezpieczeństwo produktów
Narzędzia zarządzania produktem
Rozwój produktów przemysłowych
Rozwój produktów żywnościowych
Controlling kosztów jakości