Kierunek Inżynieria Jakości Produktu,
stacjonarne, II stopień

Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie
1 Video
Kierunek Inżynieria Jakości Produktu  
Forma  stacjonarne
Stopnie II stopień
Język polski

SPECYFIKA KIERUNKU

Program studiów IJP zakłada powiązanie wiedzy teoretycznej z umiejętnościami praktycznymi tak, aby absolwent kierunku mógł swobodnie i twórczo funkcjonować na rynku pracy.

Celem programu studiów jest wyposażenie absolwenta kierunku IJP w wiedzę oraz umiejętności, które pozwolą mu na opracowywanie i wprowadzanie na rynek nowych procesów, wyrobów czy usług, a także współudział we wszystkich etapach powstawania wyrobów lub usług – od planowania, realizacji badań właściwych, przez rozwój i wdrożenie, do kontroli finalnej, przygotowywania i testowania produktów i procesów, monitorowania parametrów jakościowych wytworzonych wyrobów/ procesów, opiniowanie i aktywne uczestnictwo w nowych projektach wdrażanych w firmie, prowadzenie projektów związanych z uzyskiwaniem oszczędności, opracowywanie i wdrażanie nowoczesnych systemów oceny wyrobów i usług, aktywną wymianę informacji z innymi działami (z działami produkcyjnymi, działem ds. jakości i działem marketingu), współpracę z urzędami i innymi organizacjami, np. prowadzenie audytów wewnętrznych oraz przygotowywanie raportów i prezentacji dla zarządu oraz na potrzeby zewnętrzne.

Student ma możliwość kształtowania i rozwijania własnych zainteresowań dzięki bogatej ofercie przedmiotów do wyboru w ramach programu studiów, a także poprzez aktywne uczestniczenie w działalności licznych kół naukowych funkcjonujących w ramach Instytutu Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem. Koncepcja kształcenia na kierunku IJP uwzględnia konieczność pogłębiania swojej wiedzy przez całe życie, przygotowując absolwentów do samokształcenia w zakresie społecznego procesu gospodarowania oraz wartościowania zdolności zawodowych i pozycji rynkowej specjalistów z punktu widzenia rynku pracy.

WYBRANE PRZEDMIOTY

Bezpieczeństwo produktów
Narzędzia zarządzania produktem
Rozwój produktów przemysłowych
Rozwój produktów żywnościowych
Controlling kosztów jakości

Absolwent kierunku IJP posiada wiedzę z zakresu kształtowania jakości i rozwoju produktów żywnościowych i przemysłowych pod względem technicznym, ekonomicznym, ekologicznym i prawnym. W zależności od specjalności, którą kończy, uzyskuje określone kompetencje z zakresu kształtowania i rozwoju jakości produktu od sfery projektowej, poprzez sferę wykonania produktu, dystrybucję, handel, użytkowanie aż do optymalnego i ekonomicznie uzasadnionego zagospodarowania odpadów poużytkowych.

Absolwenci kierunku mogą znaleźć zatrudnienie w przedsiębiorstwach produkcyjnych różnych branż i sektorów gospodarki, w działach projektowania i rozwoju, marketingu, jakości i logistyki, w firmach handlowych i usługowych, jednostkach certyfikujących produkty i systemy, laboratoriach badawczych i pomiarowych, administracji rządowej i samorządowej.